Helsestasjon for born 0–5 år

Helsestasjon for born 0–5 år gir tilbod om samtaler og undersøking på helsestasjonen etter oppsett plan. Formålet er å bidra til at føresette opplever meistring og utviklar eit godt samspel med borna sine, førebyggje og avverge overgrep og omsorgssvikt, avdekke fysiske og psykiske utviklingsavvik og bidra til at barn får god oppfølging.

På helsestasjonen samarbeider helsesjukepleiar, jordmor og helsestasjonslege nært med fysioterapeut. Vi samarbeider tett med fastlege, barnehage, familiekontoret, barnevernet, psykisk helseteneste, BUP, koordinerande eining, flyktningetenesta og PPT etter behov.

• opphald på God start barselavdeling
  • heimebesøk etter fødsel
  • veging, måling og vekstoppfølging
  • tilbod om støtte og rettleing som er tilpassa det enkelte barn og familie. Aktuelle tema kan vere tannhelse, kosthald, psykomotorisk utvikling, motorikk, kropp og utforsking, tobakksfritt miljø, samspel, foreldre si psykiske helse, vald og overgrep, språk, syn og hørsel
  • barnevaksinasjonsprogrammet og oppvaksinering av tilflyttarar
  • foreldrerettleiing etter behov

Andre tilbod

• Newborn Behavioural Observations (NBO): Vi ser på barnets kroppsspråk og uttrykk og undrar oss saman med foreldra på kva babyen uttrykkjer. Føremålet er å sjå barnet sitt behov og bidra til å utvikle eit godt samspel mellom føresette og barn dei tre første månadene etter fødsel. Tilbod på Nordfjordeid.
  • Tryggleikssirkelen (COS): Det er gruppe to gongar per år. Du kan ringe og diskutere om COS-rettleiing er noko for deg. Tilbod i Selje og på Nordfjordeid.
  • ICDP foreldrerettleiing. Dette vert eit tilbod i løpet av 2020.

Helsestasjonsprogrammet

Stad helsestasjon arbeider etter eit fastlagt helsestasjonsprogram.

Helsestasjonsprogrammet
Alder Ansvar Kontaktform
7–10 dagar etter fødselen Helsesjukepleiar Heimebesøk
2–4 veker Helsesjukepleiar Individuell